fbpx

Over de boerderij

De kinderen en jongeren leren op de boerderij op een gemoedelijke en speelse manier omgaan met de boerderijdieren. Samen met ons, of met opvoeders uit de leefgroep die een groepje begeleiden, leren ze langzaam een deel van de verzorging op hen te nemen. De activiteiten die we aanbieden zijn heel verscheiden.

Het onderhouden en proper maken van de stallingen van de dieren komt aan bod. De kinderen leren hoe een stal uit te mesten. In het begin onder begeleiding zodat ze stapsgewijs het proces onder de knie krijgen. Welk materiaal hebben we nodig, taken verdelen, mesthoop netjes achterlaten, … De kinderen leren hierbij in team werken en elkaar te helpen. De kinderen die dit aankunnen leren naarmate dat ze vaker komen ook zelfstandig taken uit te voeren en groeien hierin.

boerderij1
boerderij2

Het voederen van de dieren speelt ook een grote rol in de boerderij- ervaring van de kinderen en jongeren. Hierdoor leren ze niet alleen wat de verschillende soorten dieren op hun dieet hebben staan, maar ook vanwaar bepaalde zaken zoals bieten, hooi, stro en maïs vandaan komen. Deze gewassen produceren en oogsten we zelf op de boerderij. Verder hebben we ook een moestuin en boomgaard. De kinderen volgen de cyclus van zaaien tot oogsten. Ze leren van de geoogste groenten soep te maken in de winter. Van de appels en peren uit de boomgaard maken we samen met de kinderen appelsap en appelcake.  

Daarnaast helpen de kinderen mee in het onderhoud van de boerderij. Dit gaat van onkruid wieden in de zomer tot bladeren ruimen in de winter. Klusjes zoals verven, stallen herstellen en bomen snoeien komen ook aan bod. Ze leren op die manier dat een boerderij ook meer is dan enkel de dieren. Dat we samen met hen een gezellige en nette boerderij willen creëren. Door hen op deze manier te betrekken bij het boerderij gebeuren, bekom je bij de kinderen een gevoel van trots. Zo hebben ze automatisch ook meer respect voor dier, natuur en materiaal.  

Uiteraard spelen de dieren ook een grote rol in de boerderij – ervaring. Voor, tijdens en na het werkgedeelte is er tijd om met de dieren te knuffelen en te snoezelen. We leren ze op een correcte manier de dieren op te nemen en te aaien. We helpen hen om de lichaamstaal van een dier te interpreteren. Hoe gedraag ik mij? Vind het dier dit leuk? Bij het ene dier moet ik stil zijn terwijl het andere dier met mij wil spelen. Deze dingen komen onder andere aan bod bij:

Paardrijden

Wandelen met geiten

Knuffelen met knuffelkippen

Voedermomenten

Uitmesten van de stallen

Kortom, wanneer de kinderen op de boerderij vertoeven worden ze constant geprikkeld en uitgedaagd. Het is een plek waar ze talenten kunnen ontdekken of juist kunnen leren dat niet alles altijd perfect moet zijn. Al doende leren ze dingen bij en geven we ze de ruimte om te groeien. Even weg uit de leefgroep en het schoolse gebeuren. De natuur, de dieren en de geborgen omgeving van de boerderij zorgen dan weer voor een fijne rustplek.